Należymy do:

Stanowisko organizacji LGBT+ w sprawie haniebnych słów Jarosława Kaczyńskiego nt. małżeństw jednopłciowych

Jarosław Kaczyński (fot. Adam Chelstowski  /  źródło: Forum)
Jarosław Kaczyński (fot. Adam Chelstowski / źródło: Forum)

Po ostatnich sondażowych tąpnięciach J.Kaczyński sięga po sprawdzoną metodę na zwarcie szeregów: wskazuje wroga. Organizacje LGBTQ - w tym SPR - widzą to i protestują.

Publikujemy dzisiejsze wspólne stanowisko polskich organizacji LGBTQ ws. wypowiedzi J.Kaczyńskiego.

"Póki my rządzimy, żadnych małżeństw homoseksualnych nie będzie" - poinformował Jarosław Kaczyński. Słowa prezesa PiS to cyniczna próba wykorzystania osób LGBT+ jako straszaka mobilizującego wyborców. Nie zgadzamy się na straszenie nami wyborców dla podbicia partii słupków sondażowych.

Podczas niedzielnego spotkania z wyborcami Prawa i Sprawiedliwości, prezes Jarosław Kaczyński zabrał głos w sprawie równego traktowania osób LGBT+, mówiąc: "Zapewniam, że póki my rządzimy, żadnych małżeństw homoseksualnych nie będzie i będziemy sobie spokojnie czekać, aż kraje Unii Europejskiej otrzeźwieją" oraz "za powiedzenie kilku prawdziwych słów, że z związków homoseksualnych nie ma dzieci – to oczywistość – można nawet iść do więzienia, mieć policję w domu".

Słowa Jarosława Kaczyńskiego to cyniczna próba wykorzystania osób LGBT+ jako straszaka mobilizującego wyborców. Prawo i Sprawiedliwość odnotowało ostatnio spadek poparcia w sondażach i sięga po taktykę znaną z Putinowskiej Rosji: zwierania szyków przeciwko wyimaginowanemu wrogowi wewnętrznemu.

Przypominamy, że Polska należy do mniejszości 6 państw Unii Europejskiej, które nie wprowadziły żadnych regulacji prawnych - w postaci pełnej równości małżeńskiej czy nawet związków partnerskich - dla par tej samej płci. Odbija się to bezpośrednio na bezpieczeństwie nie tylko osób LGBT+ tworzących takie związki, lecz również dzieci, które nierzadko wychowują.

Przypominamy również, że pomimo zobowiązań wobec UE, Polska nie wprowadziła nigdy skutecznych przepisów penalizujących nawoływanie do nienawiści wobec osób LGBT+. W przeciwieństwie do grup etnicznych i wyznaniowych, osoby nieheteroseksualne czy transpłciowe nie mogą liczyć na ochronę z urzędu.

Wreszcie przypominamy, że polski system edukacji od lat kompletnie ignoruje istnienie młodzieży LGBT+ i nie robi nic, aby zapewnić im bezpieczeństwo w szkołach. Samobójstwa młodych osób zaszczutych z powodu homofobii nie robią wrażenia na politykach.

Nie zgadzamy się na wykorzystywanie polskiej społeczności osób LGBT+ do propagandy politycznej. Nie zgadzamy się na straszenie nami wyborców dla podbicia partii słupków sondażowych. Te opadły, gdy PiS przyznało swoim ministrom wysokie premie. Jarosław Kaczyński i jego podwładni powinni więc - zgodnie z deklaracjami z konwencji - naprawiać swoje błędy i "być bez skazy". W zamian za to organizują nagonkę i próbują z naszej społeczności zrobić kozła ofiarnego. Wykluczanie osób LGBT+ i ich rodzin ze wspólnoty obywatelskiej nie jest nieskazitelnym moralnie sposobem na odbudowanie topniejącego poparcia.

Do 20:07 16 kwietnia 2018 roku powyższe stanowisko podpisały:

• Fundacja Wolontariat Równości / Parada Równości,
  • Grupa Polskich Chrześcijan LGBTQ Wiara i Tęcza,
  • Kampania Przeciw Homofobii,
  • Stowarzyszenie Fabryka Równości,
  • Stowarzyszenie Grupa Stonewall,
  • Stowarzyszenie Kultura Równości,
  • Stowarzyszenie Lambda Szczecin,
  • Stowarzyszenie Lambda Warszawa,
  • Stowarzyszenie Miłość Nie Wyklucza (inicjator przyjęcia ww. stanowiska),
  • Stowarzyszenie na rzecz Osób LGBT Tolerado,
  • Stowarzyszenie Pracownia Różnorodności,
  • Stowarzyszenie Voces Gaudii.

Ponadto stanowisko powyższe poparło Polskie Towarzystwo Prawa Antydyskryminacyjnego.